Weather Forecast
Aunt Lucilia

Tante Lucilia

Tante “Lucilia”, 97-jarige oud, was de laatste afstammeling van de mensen die in Casal de São Simão leefden in een tijd toen de mensen in de gemeenschap leefden van het land. Ze was getuige van de uitstroom van het dorp, van mensen die een beter leven zochten en toch besloot ze te blijven, ook al was zij een weduwe en alleen. Wij nieuwkomers ontdekten dat ze altijd een vechtster en een sterke vrouw is geweest en dat er niets aan haar was veranderd, zelfs niet op hoge leeftijd. Ze leefde op het laatst om de wederopbouw van het dorp te zien en de komst van een nieuwe generatie van de bewoners. Ze ontving altijd iedereen met open armen, een warme glimlach en een goed humeur. Hoewel ze vanaf oktober in het ziekenhuis verbleef, lijkt het alsof ze nog steeds op het balkon van haar huis staat, met een glimlachend en klaar om haar deur te openen, een plakje cake of yoghurt aan te bieden aan een ieder van ons. Het was een specialiteit van haar waarbij ze de eieren van haar kippen gebruikte.

Ze zal voor altijd in de herinnering blijven van hen die haar hebben ontmoet en in het bijzonder in de harten van degenen die van Casal de São Simão zijn gaan houden, zoals zij ook deed. Ze verliet ons op 4 december 2011.
Een rouwdienst werd gehouden op de volgende dag.

 

Op dit moment heeft Casal de São Simão nog 4 bewoners die er continu leven:

  • een voormalig Frans emigranten echtpaar, nu gepensioneerd, eigenaar van een klein groepje geiten die huisgemaakte kaas leveren;
  • en een echtpaar die er eindelijk in geslaagd zijn om een oud project op te starten met betrekking tot het het veranderen van het stedelijk leven van Leiria voor de tijd van het leven in Casal.

In het weekend, vakanties en feestdagen is het dorp een plek vol leven, met vrolijk lachende kinderen en een handvol vrienden die het samenwerken gebruiken om de oude tradities van het dorp te doen herleven.

Er zijn al 16 huizen hersteld, twee huizen “worden gerenoveerd” en er zijn ongeveer 40 personen die rechtstreeks met deze huizen zijn verbonden. Het betreft mensen uit alle hoeken van het land en met elk soort professionele achtergrond, bijeengekomen met de passie om eens in de zoveel tijd, te genieten van een paar dagen in Casal de São Simão.

Photo 02

Zaterdag ochtend

Photo 03

Het opstarten van de oven van de Bakker