Weather Forecast
Leden van de Vereniging

De Vereniging

Jaarmarkt stand

Jaarmarkt stand

De eigenaren van bijna alle huizen van Casal de São Simão hebben op 4 januari 2006 samen de “Refúgios de Pedra” (Stenen Onderdak) Vereniging opgericht. Het belangrijkste doel is de bevordering, het herstel en behoud van het milieu en het culturele erfgoed niet alleen van het dorp, maar ook van zijn omgeving.

De Vereniging speelt een actieve rol in het concept van de “Aldeias de Xisto” (Schist dorpen) en leidt journalisten en toeristische promotoren rond in het dorp. De vereniging is aanwezig op de jaarmarkt op Figueiró dos Vinhos met een stand, waar door middel van tekst en afbeeldingen iedereen wordt geïnformeerd over Casal de São Simão.

Het heeft ook een belangrijke rol gespeeld (en speelt dit nog steeds) als de boodschapper van alle inwoners van het dorp bij officiële instanties zoals de gemeente of de VVV.

Photo 03

Op deze manier is de Vereniging en met de steun van de gemeente Figueiró dos Vinhos er al in geslaagd om enkele verbeteringen door te voeren zoals een voetpad tussen de dorpen van Ferrarias de São João en Casal de São Simão.

Het reinigen van de bossen rond het dorp om de bosbranden in de zomer te voorkomen is ook een taak van de Vereniging, welke wordt uitgevoerd met medewerking van alle inwoners.

De opening van de Pedestrian wandelroute verbindt Casal de São Simão naar Ferrarias de S. João en de Schist wandelweg, beiden routes in de omgeving van Casal, zijn twee projecten die reeds zijn afgerond. Het aantal mensen die het hele jaar deze wandelroutes volgen laat zien dat dit een goede investering was. Het succes van deze twee routes heeft ertoe geleid dat het Stadhuis van Figueiró dos Vinhos aan twee nieuwe projecten is begonnen: het voetgangerspad van de monding van “de stroom van Alge” naar Casal de São Simão, welke bijna is voltooid, en een ander wandelpad van “de bron” naar “de monding van stroom van Alge” welke over de gehele lengte wordt aangelegd. Deze twee zullen deel uitmaken van een Grote wandelroute.

De samenwerking en de aanwezigheid bij bepaalde activiteiten bevorderd door het Stadhuis van Figueiró dos Vinhos, is een manier om deel te nemen aan het leven in de regio en ook een prioriteit voor de Vereniging.

Na de toetreding tot het “Schist Villages” netwerk, heeft het dorp grote veranderingen ondergaan. De verbetering van de infrastructuur welke werd uitgevoerd door het Stadhuis van Figueiró dos Vinhos en de bouw van een multifunctioneel gebouw, bestaande uit een auditorium, een opslagplaats voor regionale producten en een restaurant, zijn nieuwe uitdagingen voor het dorp en haar bewoners.

De Vereniging is beschikbaar voor alle verdere vragen en opmerkingen en onderzoeksprojecten en zal uw mening en suggesties erg waarderen. U kunt ons bereiken via Contact.