Weather Forecast

De omgeving

Photo 01

Klik voor groter formaat

Casal de São Simão ligt geologisch gezien dicht bij de grens tussen de kuststreek waar kalksteen zegevieren en het binnenland, voornamelijk gevormd door graniet, leisteen en kwartsiet.

Op deze manier, deel uitmakend van het Iberisch Oude Bergen gebied, zijn er verschillende kwartsiet ontsluitingen die gemakkelijk kunnen worden waargenomen in het landschap rond het dorp.

Een typische voorbeeld van deze rotsformatie is de zeer bekende “Fragas de São Simão” (Saint Simon Crag), waar de “Ribeira de Alge” (Algen stroom) passeert. Het levert een prachtig panorama, zoals Raul Proença, een beroemd Portugese schrijver, beschreef in zijn “Guia de Portugal” (Portugal Gids) en voor het eerst uitgegeven in 1927, als “een van de mooiste plekjes van het land”.

Andere voorbeelden van deze kwartsiet formaties, minder bekend, maar gemakkelijk en nauwlettend te observeren voor degenen die het voetpad bewandelen tussen de Ferrarias de São João en Casal de São Simão, zijn de “Fraga Amarela” (Gele Rots) en de “Fraga Vermelha” (Rode Rots).

De naam van deze ontsluitingen kwam door de kleur van de korstmossen die deze rotsen bedekken.

Photo 02

Klik voor groter formaat

Het dorp zelf ligt aan de rand van een kleine heuvel, omgeven door bergen die het beschermen tegen de wind. In de bodem van de hellingen, loopt in de noordelijke vallei een riviertje, Ribeira de Alge (Algen Stroom) en in de westelijke vallei Ribeira do Fato (Fato Stream). Ze kunnen voor mooie mistceaties zorgen, vooral bij zonsopgang, en een muziek van water en stenen laten horen die vooral in de rustige nachten kunnen worden gehoord in Casal de São Simão.

Photo 03

Klik voor groter formaat

Photo 04

Klik voor groter formaat

Er zijn niet veel gecultiveerde gebieden, met uitzondering van een paar kleine percelen met fruitbomen. Er zijn nog een flink aantal olijfbomen, ter herinnering aan de oude tijd toen iedereen nog zijn eigen olijfolie had. Ondanks al het werk om de tuinen in goede orde te houden, verzamelt zich het hele dorp een of tweemaal per jaar om de natuurlijke grensafscheidingen zoals struiken en bramen in orde te maken.
Een groot deel van het bos rond het dorp bestaat voornamelijk uit eucalyptus-en pijnbomen.

Ondanks dat er een paar bossen van kurk bomen en kastanjebomen gevonden kunnen worden, is dit de plek om te voelen dat het goed vertoeven is. Dichtbij (20 km) zijn er de Lousã Bergen met zijn dichte bossen waar u soms een hert of wilde zwijnen kunt waarnemen, die vlakbij het dorp komen.

De huizen

 

 

 

 

De meeste huizen zijn gemaakt van lokale stenen, kwartsiet, die een karakteristiek gele kleur heeft, soms met een meer grijs / wit geelachtige invloed. Sommigen van hen behouden functies die werden gebruikt in de oude tijden, zoals de rots planken aan de zijkanten van de ramen, of de stenen op de top van de schoorstenen. De kapel, vooral in de gotische stijl, werd gebouwd in 1458. Later in 1678, werd er een voorhal toegevoegd om donaties te kunnen ontvangen van de gelovigen.

 

Deze cultuur bestaat nog steeds en een georganiseerd dorpsfeest, in de laatste zondag van oktober, vindt elk jaar plaats. Er is dan een markt, waar lokale producten worden verkocht door de boeren, zoals noten en kastanjes. Verse gegrilde vis (vooral uit de lokale rivieren) kan dan worden gegeten, terwijl u ook de nieuwe uit de omgeving geproduceerde wijn kunt proeven.